Havfiske og Matauk på Folda

Det er alltid en nytelse når man får muligheten til havfiske og litt skikkelig matauk langsmed kysten

Når man bor i hovedstaden er det lett å glemme hvilke fantastiske natur-ressurser dette lille landet vårt har å tilby. Selv om det alltid er koselig å stå med kastestanga på en av de mange bryggene eller svabergene her i Oslo, er resultatet sjeldent av det store. Og selv om fisken herfra har vært friskmeldt i mange år må jeg innrømme at jeg fortsatt er litt skeptisk når jeg spiser fangsten jeg får i Oslofjorden.

Det er derfor alltid en nytelse når man får muligheten til å drive litt skikkelig matauk langsmed kysten. Jeg er så heldig å ha tilgang til fantastiske muligheter for havfiske på Foldafjorden i Nord-Trøndelag.

Her har du ofte hele fjorden for deg selv og fangsten kan være fantastisk. Kan vel knapt huske at det noengang har blitt bomtur selv om fangsten selvfølgelig kan varierer mye. Ofte blir fiskinga heller begrenset av hvor mye fisk du orker å rense enn av hvor mye du kan dra opp i båten.

For her er det lite aktuelt med fang-og-slipp, i hvert fall hvis du er i slekt med lokalbefolkningen og vil unngå å bli latterliggjort.

Steinbit fra Folla
Steinbit fra Folla

Selv foretrekker jeg ofte å stå en sen kveld med slukstanga på en holme fremfor å dra ut med båten. Å stå der i stillheten med snurringa fra snella som det eneste du hører er som medisin for sjela.

Og når du hører noen tunge pust fra et par niser som svømmer forbi samtidig som makrellen biter hissig på kroken så går kvelden rett inn i historieboka.

Det er imidlertid ikke bare fiske i sjøen som gjør denne delen av Trøndelagskysten så fristende. Dersom du foretrekker ferskvannsfiske så ligger fiskevannene tett i nærheten.

Er du virkelig bitt av basillen kan du enkelt dra ut i båten om dagen for så å tusle av gårde med stanga over skuldra på kvelden. Kvaliteten og størrelsen på fisken varierer mye og dessverre er mange vann overbefolket. Men det finnes mange hederlige unntak og Salsvatnet er definitivt et av dem.

Salsvatnet er en innsjø i som deles mellom kommunene Fosnes og Nærøy. Med sin største dybde på 482 m er den Norges og Europas nest dypeste innsjø, etter Hornindalsvatnet. Vannet er 29 km langt. Elva Moselva drenerer Salsvatnet over den vel en kilometer brede moreneryggen som skiller Salsvatnet og Foldafjorden ved bygda Salsnes.

Her kan du få virkelig stor fisk, selv om innblandingen av oppdrettslaks i villlaks-stammen dessverre har blitt betydelig de siste årene. Det gjøres mye arbeid for å rette på dette men det er for tidlig å si om dette fører til betydelige resultater.

Leave a Reply

Domenet er til salgs