Gjeddefiske

Gjeddefiske har lange tradisjoner flere steder i Norge og gjedda kan være uhyrlig spennende å få på kroken

Vår egen hjemlige “ferskvanns-barrakuda” er en glupsk alt-eter som vokser rakst og kan bli over 20 kilo.

Hvor finner du fisken?

Gjedde er mest vanlig i små og store vann, men du kan faktisk også finne den i noen sakteflytende elver. Den liker seg best i næringsrike vann med mye vegetasjon, så se etter områder med siv og vannliljer. Gjedda er svært vanlig på Øst- og Sørlandet, og i Indre Troms og Finnmark.

Den beste tiden på året å fiske etter gjedde er på våren etter at den har gytt, og på høsten i august og september. Den skifter ofte tilholdssted etter årstid, men så lenge det ikke er for varmt i vannet liker den seg helst på grunner enten det er langs med land eller lengre ut.

Gode fiskeplasser finner du langs med strandkanten der det er siv og annen vegetasjon, eller langs med skjær og grunner lengre ut i vannet.

Utstyr for gjeddefiske

Gjedda kan hugge til på nesten hva som helst, men om du klarer å få den opp på land er en helt annen ting. Den har et kraftig bitt og svært skarpe tenner, så pass på at du har riktig dimensjonert utstyr for jobben.

Stålfortom er absolutt å foretrekke, men annen fortom kan også til nød brukes. Husk på at gjedda kan bli opp til 20 kg tung så både stang og snøre må kunne tåle en støyt.

Wobbler er ofte populært brukt ved gjeddefiske på grunn av dens unike egenskaper til å manøvrere seg over grunner og gjennom siv og annen vegetasjon, men både sluk- og meite fiske kan være like effektivt.

Hvordan får du gjedda til å bite?

Fra land fisker du best langs med bunnen og gjennom siv-beltet. Ved bruk av wobbler bør du satse en flytende type som du kan la hvile litt i vannflaten noen sekunder. Sveiv inn i rykk og napp slik at wobbleren oppfører seg som en skadet fisk.

Dersom du fisker med sluk bør du også variere hastigheten ved innsveivingen. Da beveger sluken seg mer levende og kan bli uimotståelig for en glupsk gjedde.

Ved meitefiske kan du med fordel bruke abbor eller annen død fisk. La enten agnet hvile på bunnen eller sett på en dupp og fisk litt høyere opp i vannet (men fortsatt nære bunnen).

På sommeren står gjedda ofte dypere for å unngå det varme vannet. Da er gjerne fisking fra båt det mest effektive. Du kan enten dorge etter fisken eller kaste inn mot land.